Spotlight Blokken Beslag Schepen
  Home Rondleiding     Catalogus     Contact     Routebeschrijving  Language English/Dutch
 

 

  Schepen

  VEEL REPLICA'S ZEILEN MET BLOKKEN VAN ORDING BLOCKMAKERS / MANY REPLICAS SAIL WITH OUR BLOCKS

Wierumer Aek


De Vissersramp van Paesens Moddergat

Vlak na middernacht op 5 maart 1883 zeilde de hele kustvissersvloot van Paesens en Moddergat, twee vissersdorpjes aan de noordkust van Friesland, de zee op. De 22 aken en blazers zetten koers naar de rijke visgronden ten noordoosten van Borkum, het zogenaamde Scholveld. De vissers hadden een lange winter zonder inkomsten achter de rug. Het aanhoudende prachtige voorjaarsweer en de redelijk goede weersverwachting verleidden de vissers om weer uit te varen. Onder een aanwakkerende noordwester werden die 5e maart de hele dag de scholnetten over de visgronden gesleept. Ondanks de tegenvallende vangst werd er doorgevist tot in de avond, tegen de achtergrond van een zware lucht die opkwam in het noordwesten. Vlak na tien uur 's avonds werden de vissers op hun kleine, open, nauwelijks zeewaardige zeilschepen binnen een kwartier overvallen door een plotseling opstekende noordwester storm. Ooggetuigen aan wal vertelden later van een zwarte lucht die laat op de 5e maart plat over het water kwam aanzetten, vol met hagel- en sneeuwbuien. Zelden werd de Noordzee zo snel een kolkend, woedend monster, met golven die tot 20 meter hoog werden opgezweept. De schippers gingen een inktzwarte nacht in. Hun machteloze worsteling om westwaarts, door de zeegaten tussen de waddeneilanden hun veilige thuishaven te bereiken, moet onvoorstelbaar zwaar geweest zijn. Hun hoop op afnemende wind bij het ochtendgloren vervloog. De wind nam alleen maar in kracht toe. In buien stond er windkracht 9 tot 10. In de daarop volgende uren voltrok zich een ramp die vrijwel de gehele vissersvloot van Paesens en Moddergat opeiste. In totaal kelderden 17 van de 22 schepen. 83 vissers kwamen om. Sommige families hadden in één klap al hun mannelijke leden verloren.

Op het terrein van het voormalig garnalenfabriekje in Moddergat (Dongeradeel - Friesland) is gewerkt aan de bouw van de Wierumer Aek, een historische vissersboot zoals gebruikt ten tijde van de grote vissersramp van 1883.

De bouwers zijn mensen die werken aan hun eigen toekomst en die van de samenleving. Inrichting en bouw staan onder leiding van de erkende scheepsbouwers Kuperus & Gardenier. Zij deden ervaring op bij de bouw van de ‘Batavia’ in Lelystad en het statenjacht van Utrecht.
Op de werf staat het laatste voormalige garnalenfabriekje van Nederland. Hierin is een Genieterij gevestigd waar bezoekers in alle rust kunnen genieten van een kopje koffie of een culinaire ervaring met garnalen.
Vanuit de haven van Lauwersoog worden met de Wierumer Aek dagtochten gemaakt over het Wad.


J2-DC
 © 2010
J2-DC